Boter

Luxe bad boter

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

Een veelzijdige fel schuimende boter zeep welke voor tal van doeleinden kan gebruikt worden. Kan gebruikt worden als scheercrème, in scrubs, body boter, douche zeep, badzeep, gezichtszeep. Ook leuk om “ijs crème zeep” mee te maken. Makkelijk te smelten en geur en kleur of andere oliën toe te voegen. Makkelijk te bewaren in een potje of een tube.

Basisrecept voor slagroomtoefjes:

  • Smelt 1 deel witte gietzeep.
  • Doe een gelijke hoeveelheid Luxe Bad boter in een mengbeker.
  • Als de witte gietzeep helemaal gesmolten is voeg je er naar eigen smaak geurolie bij.
  • Eventeel extra Titanium Dioxide toevoegen om de slagroom mooi wit te maken. (Men kan indien gewenst ook kleurstoffen toevoegen)
  • Giet dit vloeibare hete mengsel in de maatbeker bij de badboter.
  • Goed mengen tot de badboter helemaal gesmolten is en je een gelijkmatige pasta hebt.
  • Deze pasta kan je in een spuit of spuitzak doen om er slagroomtoefjes me te maken.
  • Laat deze enkele uren drogen tot ze goed uitgehard zijn.

Basisrecept voor suikerscrub:

  • Neem 1 deel Luxe Bad boter en doe deze in een mengkom.
  • Voeg er een gelijk deel ruwe rietsuiker aan toe
  • Het geheel goed mixen met een keukenmixer
  • Eventueel naar eigen smaak geur en kleur toevoegen.
  • Het is ook mogelijk om extra basis oliën of boters toe te voegen.

Ingrediënten (INCI): Aqua, Glycerin, Sodium Cocoyl Isethionate, Sorbitol, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Tetrasodium EDTA.

Cacao Boter

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. (bron: Wikipedia)

Ingrediënten (INCI): Theobroma Cacao Seed Butter

Kokosnoot boter/olie

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

De kokosnoot is in de tropen altijd een belangrijke natuurlijke bron geweest. Het bekendst zijn de bast voor touw en kokosvlees, -water, -melk (klapper) en -olie.

De toepassing van kokosolie in het tropische deel van de wereld is zeer wijdverbreid: Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, het Indisch subcontinent, Micro-, Mela- en Polynesië en verder het grootste deel van Azië. Europese ontdekkingsreizigers, zoals Captain Cook, schreven liefdevol over de schoonheid van de over de Stille Oceaan verspreide volken, die in hun dagelijks leven kokosolie gebruikten. Na de Tweede Wereldoorlog werd kokosolie in Engeland as “margarine” verkocht en in de Verenigde Staten als “kokosnootboter”.

Ingrediënten (INCI): Cocos Nucifera oil

Mango boter

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

De Mango, Mangifera indica, is een altijdgroene boom met lancetvormige bladeren die behoort tot de familie der steenvruchten. De bloemen, met een niet opvallende geelgroene kleur, staan in trossen en hebben een terpetine-achtige geur. Uit de vele bloemetjes per tros ontwikkelen zich slechts 2-3 vruchten. Mangobomen kunnen 25 meter hoog en tot 100 jaar oud worden. In India is de Mango een nationale vrucht met een belangrijke religieuze betekenis voor Boedisten en Hindoes. De Mangoboom stamt oorspronkelijk uit Indië waar hij al vierduizend jaar gecultiveerd wordt. Nu wordt hij ook volop in Australië, Brazilie, Zuid-Afrika, Kenia en Mexico aangebouwd en is voor deze landen een belangrijk exportartikel. uit de vele bloemetjes per tros ontwikkelen zich maar 2-3 vruchten

Het vruchtvlees van deze grote ovale steenvrucht heeft een hoog gehalte vitamine A en is heel smakelijk. De vrucht heeft een grote platte pit met een vethoudende kern waaruit de Mangoboter wordt geraffineerd. De olie, die rijk is aan vitamine A en E en allantoin, behoort tot de nietdrogende oliën. Hij trekt langzaam in en maakt de huid strak en glad. De olie bindt het vocht in de huidcellen en beschermt daardoor uitstekend tegen uitdroging. Zoals de naam al zegt is de olie bij kamertemperatuur een boterachtige substantie die pas boven 30° C. vloeibaar wordt.

Gebruik Mangoboter puur of in mengsels voor de verzorging van; droge en ruwe huid, droog dof haar, droge geïrriteerde hoofdhuid, eelt, kloven. De olie vormt een uitstekende basis voor etherische oliën en laat zich ook goed mengen met andere basisoliën.

Contra-indicatie: niet bekend

Ingrediënten (INCI): Mangifera Indica Seed Butter

Badrecept: meng gelijke delen Mango- en Sheabutter, voeg naar behoefte een paar druppels etherische olie toe. Verwarm de olie en breng deze dik op het hele lichaam aan, stap dan in een warm bad en baad 20 minuten. Deze behandeling is voedend voor een droge en rijpere huid.

Sheabutter – ongeraffineerd

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

De Sheabutterboom, Butyrospermum parkii, ook wel Afrikaanse Karitéboom genoemd stamt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika. Hij behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km. brede strook die van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Alleen in dit gebied en nergens anders op de wereld groeit de Sheabutterboom. Het is een tot 15 meter hoge boom met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten.

De Karitéboom of Sheabutterboom is in Centraal-Afrika een heilige boom en mag daarom niet geveld worden. De zachte, groene schil wordt gegeten. De boom bloeit eerst na 20 jaar en pas na 30 jaar is de vruchtopbrengst maximaal en blijft dan ruim 100 jaar bestaan. Al honderden jaren benut de plaatselijke bevolking de verzorgende en genezende werking van de “boter”. In Burkina Faso is de Sheabutter of Galambutter een belangrijke bron van inkomsten. De Karitéboom is hier een heilige boom en mag daarom niet geveld worden.

Sheabutter wordt in Afrika traditioneel gebruikt als huidverzorging en bij de behandeling van reuma, spier- en gewrichtspijnen. Bovendien ter verhindering van zwangerschapstriemen en babyverzorging. Sheabutter wordt in de levensmiddelenindustrie veel gebruikt ter vervanging van Cacaoboter in chocolade. Hier heeft het als voordeel dat bij temperatuurverschillen tijdens de opslag er geen grijze sluier aan de oppervlakte van de chocoladeproducten ontstaat.

Het bijzondere aan Sheabutter is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen (10-15%) hierdoor is het een zeer werkzaam en goed te verdragen product. Andere belangrijke werkstoffen zijn allantoin, vitamine E en vitamine A. De “boter” stimuleert genezingsprocessen, maakt de huid zacht en soepel en beschermt tegen uitdrogen. De vochtbindende werking maakt het in combinatie met andere oliën tot een excellente verzorging voor droge en oudere huiden.

Gebruik Sheabutter puur of in mengsels o.a. bij; eczeem, droge, schilferende of geïrriteerde huid, littekens, zwangerschapsstriemen, kleine wondjes, reuma, pijnlijke spieren, schilferende hoofdhuid, voor of na een zonnebad (ook zonnebank), verzorgen van geïrriteerde babybilletjes, voetmassage. Bij neurodermitis en psoriasis meermaals per dag puur aanbrengen. Ook goed te gebruiken in dierverzorging

Kan goed gemengd worden met andere plantenoliën bijv. Jojoba en etherische oliën.

Contra-indicatie: er zijn geen allergische reacties van Sheabutter bekend.

Ingrediënten (INCI): Butyrospermum Parkii nut butter. (herkomst Ghana)

Ongeraffineerde Sheabutter is een geelwitte massa die smelt boven 28°C. Het kan lang bewaard worden (min. 3 jaar) en is een ideale basis voor het zelf maken van zalf, crème of balsem. U ontvangt bij de “boter” diverse recepten, hier een voorbeeld:

balsem voor een beschadigde huid: verwarm 40 ml. Sheabutter tot max. 30°C. voeg hier onder goed roeren 10 ml. Jojoba-olie en 10 druppels Palmarosa aan toe. Af laten koelen en u heeft een fijne balsem voor het behandelen van huidirritaties en kleine wondjes.

zeep handgemaakt van biologische Sheabutter bijzonder goed geschikt voor de verzorging van allergisch reagerende huiden. Puur plantaardig, zonder toevoeging van geur of kleurstoffen.

Sheabutter – zuiver

Dit product is te bestellen bij Indyszeepwinkel.

Ingrediënten (INCI): Butyrospermum Parkii nut butter. (herkomst Ghana)